Yanık saç aslında saçınızın her yerinin aşırı yıpranması anlamına gelir. Bu durumdaki saç tüm nemini kaybeder. Bu durumda yanık saç için en iyi bakım nem desteği olacaktır. Hangi çözümü uygulamaya karar verirseniz verin en iyi çözüm deneyimli bir uzmanın kontrolüyle yapılan çözümdür. Yanık saç şikâyetiyle saç bakımına başvuran kişilere (ısı her ne kadar zarar verse de) bir tür Brezilya fönü uygulanır. Burada ısının amacı fön sırasında saça sürülen saf keratinin saç tarafından hapsedilmesidir.

Yanık Saçların Bakımı İçin Öneriler

Bazı kalitesiz saç ürünleri, fön ve saç düzleştiricinin sık kullanılması, yanlış saç kurutma şekilleri, aşırı sıcak suyla yıkanma, fazla güneş, deniz suyu, fazla stres, saçın yeteri kadar oksijen alamaması ve saçların sık sık boyatılması kısaca saçın fazla işlem görmesi saçların yanma sebepleridir. Bazı saçlarda kötü kokuya sebep olabilen bu sorun İnce telli saçlar da daha sık görülür. Çünkü ince saç yıpranmaya ve dolayısıyla yanmaya en müsait saç tipidir. Yanık saça dokunulduğunda keçeye dokunmuş gibi bir his verir, saçlar mat görünür, kurur, elektriklenme ve kabarma meydana gelir. Saç dökülmesini de arttıran bu sorun bilim bu kadar gelişmeden önce sadece kestirilerek düzeltilebiliyordu. Ancak artık saça neyin iyi gelip gelmediğini biliyoruz ve saçın tamamen yenilenmesine gerek kalmadan doğru ve düzenli saç bakımıyla yanık saç sorunundan kurtulabilmekteyiz.

  • Saçınızı yoracak her türlü şeyden 3 ay kadar uzaklaşın. Bu süreçte boyadan ve fazla ısıdan kesinlikle kaçınmalısınız. Eğer saçınız zaten boyalıysa saçınız düzelene kadar tekrar boyamamalısınız.
  • Eğer saçınızı kestirmek sizin için sorun olmayacaksa kestirebildiğiniz kadar kestirin. Eğer uzun saç seviyorsanız en azından kırıkları alın. Bu saçın yenilenmesini ve canlanmasını sağlayacaktır.
  • Saçınızı kimyasal ürünlerden uzak tutun, sık sık temiz hava ile temas etmesini sağlayın.
  • Kullanacağınız şampuan ve saç kremlerinin “besleyici ve onarıcı”, “kuru ve yıpranmış saçlar için” olmasına dikkat edin. Keratin özlü, sarımsaklı ya da ısırgan otlu şampuanlar gibi doğal şampuanlar en doğru tercih olacaktır.
  • Saç tipinize özel doğal bakım yağlarından destek alın. Saçınız için bu süreçte: Lavanta yağı, papatya yağı, havuç tohumu yağı, argan yağı, cedar yağı, adaçayı ve biberiye yağı uygulayabilirsiniz. Ancak yağ kullanırken aşırıya kaçmamakta fayda var. Yanık saç yorgun saçtır, yağ kullanımında aşırıya kaçmak durumu daha da kötüleştirecektir. İlk 2-3 ay yağ ve saç yumuşatacak ürünlerin kullanılması önerilmez.
  • Hiyalüronik asit genelde yaşlılık karşıtı krem ürünlerinde bulunur. Ancak yanık saç için benzersiz bir ilaç olabilir.
  • Saçın kendi yapısında da bulunan keratin saç bakımı için olmazsa olmazdır. Saçınıza keratin destekli ürünler uygulayarak yanık saç sorununu büyük ölçüde azaltabilirsiniz.
  • Saçlarınızı nemlendirerek tarayın. Aksi taktirde saçlarınız daha çok yıpranacak ve kabaracaktır.
  • Sizi yoran aktivitelerin büyük bir kısmı saçınızı da yoracaktır. Düzenli beslenme ve düzenli uyku, vitaminlerin yeteri kadar alınması saçınızın da daha sağlıklı olmasını sağlayacaktır.

Eğer saçınızı açtırmak istiyorsanız açıcı öncesi ve açıcı sonrası maskeleri ve bakımların atlanmadan yapmanız gerekir. Eğer bunları uygulamadığınız için saçınız yandıysa doğal şampuanlar ve keratin bakımı uygulamanız gerekmektedir. Açıcı sebebiyle çıkan yanık saç sorunu genelde saçların uçlarında olur. Bu durumda iseniz saçınızı kestirmeniz daha yerinde bir karar olacaktır. Saçınızdaki yanık hafifse 1 ayda düzelebilirken aşırı yanık saçın eski hakini alması yapılan bakıma göre 5 ila 9 ay arasındadır. Eğer saç çok yandıysa uzama neredeyse yok denecek kadar azdır. Bu durumda bakımın yoğun ve düzenli olması gerekmektedir. Düzenli maske kullanımı saçın uzamasını normalleştirebilir.

Bitkilerle Saç Bakım ve Saç Sağlığı

Aloe Vera Maskesi 

2 çay kaşığı gliserin, 2 çay kaşığı aloe vera jeli ve 4 yemek kaşığı avokado yağı iyice karıştırılarak elde edilen bu maske saç derisine masaj yaparak uygulanır ve yarım saat bekletilir. Saç tipinize uygun bir şampuan ile maske saçtan çıkartılır. İçindeki gliserin saçın daha uzun ve sağlıklı olmasını sağlarken diğer malzemeler canlılığına kavuşmasına destek olacaktır.

Hindistancevizi Yağı Maskesi

1 yumurta ve hindistancevizi yağı iyice karıştırılır. Hindistancevizi yağı ilk başta katı olduğu için biraz uzun sürebilir. Kremsi bir yapı aldığında saçların diplerine masaj yoluyla uygulanır. Yaklaşık yarım saat bekledikten sonra ılık olmak kaydıyla su ile temizlenir. Her gün uygulanabilen bu maske 1 hafta sonra yanık saç sorununun azalmasında gözle görülür bir etki bırakacaktır.

Keratin Bakımı

Saçlar doğal kreatin şampuanıyla diplere masaj yaparak yıkandıktan sonra saçı kabartmayacak bir havluyla kurutulur burada kesinlikle kurutma makinesi kullanılmamalıdır. Saç hafif nemliyken saça kozmatik mağzalarında satılan saf keratin ya da saf keratin içeren krem saçın her yerine sürülür. Bir örtüyle kapatılmadan 5-10 saat bekletilir. Keratin saçın eskisi gibi sağlam olmasını sağlayacaktır. Daha sonra saçlar ılık su ile yıkanır ve bir krem ile saçlar nemlendirilir. Bu işlem 5 günde bir yapılabilir.

Hardal Maskesi

1 adet yumurta, 1 yemek kaşığı toz hardal ve 3 yemek kaşığı zeytinyağı merhem kıvamına gelene kadar iyice karıştırılır. Saçın tamamına sürülen bu maske yarım saat bekletildikten sonra ılık su ile temizlenir. Maske haftada 1 kullanılabilir. 1 ay sonra saçlarınızda gözle görülür bir değişim fark edeceksiniz.

Karma Maske

1 yumurta, 3 yemek kaşığı bal, 3 yemek kaşığı süt ve 5 yemek kaşığı zeytin yağı püre haline getirilmiş yarım muz ile karıştırılarak krem kıvamına getirilir. Saç tiplerine uygulanan bu maske yaklaşık 20 dakika sonra ılık su ile temizlenir. Haftada 2 defa kullanılması önerilen bu maske ile yanık saç sorununu çözebilirsiniz.

Yumurta ve Hindistancevizi Maskesi

Hindistancevizi yağı başta kuru saç sorununu yenmeye bire birdir. 2,5 yemek kaşığı hindistancevizi yağı ile 1 yumurta iyice karıştırılır ve saçların tamamına bir fırça yardımıyla uygulanır. Saç diplerine masaj yardımıyla yedirildikten hemen sonra streç film ile saçlar sıkıca sarılır ve yarım saat sonra saçlar uygun bir şampuan ile temizlenir. Bu yöntem iki günde bir uygulanabilir.

Yağ Maskesi

1 yemek kaşığı biberiye yağı, 2 yemek kaşığı lavanta yağı ve 4 yemek kaşığı jojoba yağı iyice karıştırılır. Saç diplerine masaj yoluyla uygulandıktan sonra geri kalanına uygulanan bu yağ karışımı yarım saat saçta bekletilir. Ilık su ile saçtan çıkarılan bu maske saçları eski canlılığına kavuşturacaktır.

Zeytinyağı Maskesi

Yarım su bardağı zeytinyağı kaynatmadan ısıtılır. Başta saçların dipleri olmak üzere tamamına uygulandıktan sonra yarım saat eşarp ya da bone takılarak bekletilir. Saçlar ılık su ve saça uygun bir şampuan yardımıyla temizlenir. Haftada bir uygulanabilen bu yol yanık saç sorununa birebirdir.  

Muz Maskesi

Püre haline getirilen bir tam muza 1 tatlı kaşığı bal eklenerek karıştırılır. Saçların başta dipleri olmak üzere her yerine sürülür ve saçlar eşarp veya bone yardımıyla örtülerek yarım saat bekletilir. Uygun bir şampuan ile saçtan çıkarılan maske dört günde bir uygulanabilir. Muzun içindeki potasyum ile yanık saç sıkıntısını çözmede yardımcı olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir